Het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten was om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen tussen 2025 en 2031. Daarna konden consumenten de stroom die ze in de zomer opwekten niet meer verrekenen met hun verbruik in de winter. Echter, de Eerste Kamer vond dat deze regeling onvoldoende zekerheid en vertrouwen bood aan consumenten en werd daarom door een meerderheid afgekeurd. Deze regeling bestaat al sinds 2004 en was bedoeld om het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Het plan om de salderingsregeling te beëindigen dateert al van 2017, maar is sindsdien al meermaals uitgesteld. En nu wederom.
Dinsdag 13 januari werden de ontwikkelingen in de Eerste Kamer omtrent de salderingsregeling door velen nauwlettend gevolgd. Dankzij het tegen stemmen van de BBB (16 zetels) en GroenLinks-PvdA (14 zetels) was het al snel duidelijk dat het voorstel de prullenbak in zou gaan. De uiteindelijke conclusie zorgt voor veel gemengde gevoelens, nu de regeling voorlopig gehandhaafd blijft. Een wijs man zei ooit: “Ieder voordeel heeft zijn nadeel”. En die uitspraak is misschien wel het meest pakkend als het gaat over de salderingsregeling. Iedereen die werkzaam is in de duurzaamheidsbranche heeft er wel een mening over. De ene ziet het als positief signaal om de verkoop van zonnepanelen wederom een boost te geven, de ander juist als het verschuiven van het (netcongestie) probleem.
Ook de reactie van de installateursvereniging Techniek Nederland is gemengd: teleurstelling over de beslissing van de Eerste Kamer gaat gepaard met opluchting over de ontstane duidelijkheid. Voorzitter Doekle Terpstra gaf aan dat een geleidelijke afname van de salderingsregeling de voorkeur had, maar benadrukt het belang van duidelijkheid voor consumenten en installateurs, die er nu is. Terpstra erkent dat het voortzetten van de salderingsregeling de druk op het elektriciteitsnet kan opvoeren, waardoor het nog belangrijker wordt om het net te versterken en uit te breiden. Hij suggereert dat een optimale afstemming van het aantal zonnepanelen per gebouw op het eigen verbruik en slimmer gebruik van zonnestroom het netwerk kunnen ontlasten.
Een groot deel van de markt is al bezig om een shift te maken naar een vollediger aanbod van zonnepanelen, laadpalen, thuisbatterijen, et cetera. Wat betekent deze beslissing bijvoorbeeld voor de dynamische tarieven van de komende jaren? Wat gaan de energieleveranciers doen? Wat zullen de netbeheerders bedenken? Want die gaven al aan dat er geen toekomst is zonder thuisbatterijen. Er zijn veel vragen die de komende periode beantwoord zullen moeten worden.
Terpstra van Techniek Nederland ziet ook een rol weggelegd voor thuisbatterijen om meer zelf opgewekte stroom te benutten. Hij vindt dat de overheid de ontwikkeling en het gebruik van thuisbatterijen moet stimuleren. Daarnaast kan een energiemanagementsysteem in huis bijdragen aan een efficiënter eigen gebruik van stroom. Zo’n systeem zorgt ervoor dat de elektrische auto wordt opgeladen en apparatuur automatisch wordt ingeschakeld wanneer de zon schijnt.
Maar ondanks al die onduidelijkheid is één ding wel heel duidelijk. Investeren in zonnepanelen blijft de komende jaren nog een fantastische investering. En daar gaan de 100 tot 250 euro extra kosten die energieleveranciers per jaar door willen rekenen natuurlijk niks aan veranderen. Want de besparingen die je haalt uit zonnepanelen staan niet in verhouding tot deze kosten. Met de huidige prijzen ligt de terugverdientijd vaak nog onder de 7 jaar, terwijl ze 25 jaar meegaan. Een gegarandeerd rendement dat je bijna nergens anders snel zult krijgen. Dus laten we ons voordeel doen met de keuze om de salderingsregeling niet af te schaffen en met zijn allen een boost geven aan de verkoop van zonnepanelen!