Wat zijn tier 1 zonnepanelen, en zijn ze geschikt voor jouw project?

Door:
Wat zijn tier 1 zonnepanelen, en zijn ze geschikt voor jouw project?
Lees onze blog voor meer informatie over tier 1, tier 2, en tier 3 zonnepanelen. Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ga je van start met een nieuw project en vraag je je af welk type zonnepaneel geschikt is voor jouw opdrachtgever? Er zijn veel verschillende merken zonnepanelen op de markt verkrijgbaar. Daarbij zit er een groot verschil in prijs tussen de merken. Dit komt onder andere door het tier systeem. Waarschijnlijk heb je deze term weleens voorbij zien komen. Vaak wordt de aanname gemaakt dat 'tier 1' het beste type zonnepaneel is, echter zegt ‘tier 1’ niets over de kwaliteit van het zonnepaneel. Daarom is het erg belangrijk om jezelf af te vragen welk type zonnepaneel adequaat is voor jouw project, en niet zo zeer het type tier. In dit artikel leggen wij uit wat het tier systeem inhoudt en welke tier types er zijn.

Wat is het tier systeem?

Je kan het tier systeem zien als een rangschikking van zonnepaneel fabrikanten. Zonnepaneel producenten worden volgens het tier systeem verdeeld in 3 verschillende categorieën, namelijk: tier 1, tier 2, en tier 3. Tier 1 is het beste, en tier 3 is het minste. Deze verdeling is gebaseerd op de kenmerken van het bedrijf dat de zonnepanelen produceert en niet op het zonnepaneel zelf. Het tier systeem is ontwikkeld door de Bloomberg New Energy Finance organisatie om de kredietwaardigheid van fabrikanten vast te stellen. Het tier systeem zegt dus niets over de kwaliteit van het zonnepaneel, het gaat eigenlijk over de kwaliteit van de producent van de zonnepanelen.

Wat zijn de kenmerken van het tier systeem?


De kenmerken van de producent bepalen in welke tier ze worden gerangschikt. De kenmerken zijn:

  • Verticale integratie: Verticale integratie geeft aan dat het productieproces wordt beheerd door de producent zelf. Dit betekend dat er niets wordt uitbesteed aan een andere partij.

  • Research & Development (R&D): Hier wordt er nagegaan hoeveel de producent investeert in onderzoek en ontwikkeling. Als een bedrijf veel investeert in onderzoek betekend geeft dat aan dat de producent bezig is met de verbetering en de ontwikkeling van het product.

  • Geautomatiseerde processen: hierbij wordt er gekeken of het gaat om een volledig geautomatiseerde productie of een handmatige productie. Automatisering heeft geen invloed op de kwaliteit van het zonnepaneel maar zorgt voor een goedkoper productieproces. Hierdoor hebben dit soort bedrijven meer geld over om te investeren in de ontwikkeling van het product. Producten met een handmatig productieproces zijn meer geld kwijt aan personeel en hebben minder ruimte voor research & development.

  • 5 jaar of langer actief als producent: Bij het aanschaffen van een zonnepaneel wordt er vaak een productiegarantie van 10 jaar gegeven. Echter is de zonnepaneel sector jong, wat betekend dat het nog niet duidelijk is welke producent wel of niet sovabel is en nog actief zal zijn over 10 jaar. Daar zit dus een zeker risico in. Tier 1 zonnepaneel producenten bestaan meer dan 5 jaar en kunnen dus betere garantieregelen waarborgen.

 

Het verschil tussen tier 1, tier 2 en tier 3.


Tier 1: Tier 1 zonnepaneel producenten worden als de meest betrouwbare en kwalitatieve fabrikanten gezien omdat ze voldoen aan alle criteria. Tier 1 zonnepanelen zijn namelijk verticaal geïntegreerd. Dit houdt in dat alle stappen van het productieproces binnenin het bedrijf worden gedaan. Ze kopen dus geen onderdelen van andere producenten in om hierop verder te bouwen. Tier 1 producenten investeren ook veel in Research & Development en ze bestaan minstens 5 jaar.

Tier 2: Tier 2 zonnepaneel producenten bestaan meestal nog niet zo lang, hierdoor voldoen ze nog niet aan alle criteria. Ze investeren niet of weinig in research & development. Het productieproces is vaak gedeelte geautomatiseerd, er worden namelijk ook nog handmatige werkzaamheden uitgevoerd. Gemiddeld produceren dit type zonnepaneel fabrikanten tussen de 2 tot 5 jaar.

Tier 3: Tier 3 producenten zijn vaak kleinere fabrikanten. Zij investeren niet in research & development. Ze monteren alleen zonnepanelen en produceren zelf geen zonnecellen. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van handmatige werkzaamheden tijdens de productie. Dit type producent is vaak niet langer dan 2 jaar actief.

 

Conclusie

De tier 1 classificatie zegt dus iets over producent van de zonnepanelen, en niet over de kwaliteit van de zonnepanelen. De tier 1 zonnepanelen worden vaak aangeraden omdat de fabrikanten voldoen aan alle eisen van het tier systeem. Het voordeel van tier 1 producenten is dat ze het productieproces zelf beheren, en investeren in research en development. Hierdoor kunnen tier 1 producenten een goede product garantie aan bieden, en is het voor de consument duidelijk wie de eindverantwoordelijke is. Bij tier 2, en tier 3 producenten is dit niet altijd het geval. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat als het bedrijf achter een zonnepaneel goed is, je ook kwalitatieve zonnepanelen kan verwachten. Ongeacht het type tier. Dus de beste zonnepanelen vind je niet alleen door te kijken naar het type tier, maar ook door een vergelijking te maken van de producten in jouw prijsklasse.

Wil je meer weten over het tier systeem of zou je graag advies willen bij het maken van een keuze van een zonnepaneel merk? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag. 

» Bekijk ons assortiment zonnepanelen voor bedrijvenomvormersbevestigingsmaterialen, of DC materialen.

 

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter